Wil jij meer energie, ontspanning en balans in je leven?


Ja, vertel mij meer Afspraak maken

Wat is het nut van pijn en wat kun je eraan doen?


Wat is het nut van pijn en wat kun je eraan doen?
Als je (aanhoudende) pijn hebt, vraag je je misschien af wat het nut is van deze pijn. En waarschijnlijk ook hoe je zo snel mogelijk van de pijn afkomt.... 

We realiseren het ons vaak niet, maar pijn is van levensbelang. Het beschermt ons namelijk tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zoals bij het branden van je hand aan een hete kachel. Je brein signaleert (acuut) gevaar en zorgt ervoor dat je je hand terugtrekt. Dit is dus een heel slim systeem om je beschermen tegen dreigend gevaar. Wat daarbij goed is om te weten is dat we géén pijnsensoren hebben, het brein genereert pijn als het een dreiging opmerkt!

Soms gebeurt het dat in situaties waarbij er geen acuut gevaar (meer) is, dit wel wordt ervaren als bedreigend. Het systeem (je brein) slaat een beetje door in zijn beschermende functie. Dit principe speelt vaak een rol bij aanhoudende pijn waar geen duidelijke, lichamelijke oorzaak (meer) voor te vinden is.

En wat kun je daar dan aan doen?

Het begint met inzicht krijgen in je pijn. Er zijn veel zaken die invloed hebben op je pijn, waaronder de mate van ontspanning én bewegen. Maar ook je gedachten hebben invloed op de mate van pijn. Als je brein dreiging ervaart van je gedachten over de pijn, bijvoorbeeld 'Er is iets niet in orde in mijn lichaam' of 'Mijn lichaam is kwetsbaar', dan slaat je brein alarm en genereert het (meer) pijn. En andersom werkt het ook: als je meer geruststellende gedachten hebt over je pijn 'Ik heb pijn omdat mijn beschermsysteem (nog) in een hogere stand staat' of 'Mijn lichaam is veilig genoeg om te kunnen bewegen' dan ervaart het brein dit als veilig, er is geen gevaar. Wellicht geeft dit je iets meer inzicht hoe het werkt met pijn én wat invloed heeft op je pijn.

Mochten bepaalde gedachten of overtuigingen je zodanig blokkeren dat je niet verder komt, dan kan ik je een oefening geven waarmee je zelf deze gedachten kunt veranderen, zonder dat je hierover hoeft te praten. Heb je vragen of wil je weten wat je het beste wel en niet kunt doen met je klachten van aanhoudende pijn? Neem dan contact met mij op. Samen gaan we op zoek naar hoe de stukjes van jouw puzzel in elkaar passen.
 

Ervaringen van anderen


 


Joke

E-book

Download het gratis e-book '10 tips om je fysiek en mentaal beter te voelen met chronische pijn'.

Contact

Karlien Luten
Hageneind 24
9482 PE Tynaarlo
Stuur een e-mail