Wil jij meer energie, ontspanning en balans in je leven?


Ja, vertel mij meer Download gratis e-book

Tips om beter je eigen grenzen te kunnen stellen


Tips om beter je eigen grenzen te kunnen stellen
Onlangs gaf ik bij een organisatie workshops over werk-privébalans en omgaan met stress. Een item dat regelmatig hierin naar voren kwam was het stellen van grenzen. Door een groot verantwoordelijkheidsgevoel en er graag willen zijn voor anderen komen eigen grenzen nog wel eens in de knel.

Is dat iets wat vooral bij vrouwen voorkomt? Ik zie het veel in mijn werk en herken het ook bij mijzelf. Natuurlijk is je verantwoordelijk voelen prima en is het fijn om er voor een ander te zijn, maar waar ligt je grens? Het begint in ieder geval met bewustzijn ervan. De volgende tips kunnen je verder helpen om beter je grenzen aan te geven.

Tip 1: Grenzen stellen heeft te maken met wat voor jou belangrijk is in je leven oftewel jouw waarden of drijfveren. Het zijn de drijfveren die richting geven in je leven. Vaak zijn we ons daar niet van bewust. Belangrijke waarden zijn bijvoorbeeld zekerheid, uitdaging, ergens bij horen, uniek zijn, leren en bijdragen. Heb je een idee wat jouw waarden of drijfveren zijn?

Tip 2: Daarnaast voel je ook wanneer iemand jouw grenzen overschrijdt, meestal in je buik. We zijn geneigd deze gevoelens te negeren, maar probeer ze eens te herkennen. Wat wil je lichaam je 'vertellen'?

Tip 3: Tenslotte kun je vaker 'nee' zeggen, zonder er een reden voor op te hoeven geven. Dat kan veel rust geven. Probeer het maar eens, in het begin is het zeker wat onwennig, maar als je de voordelen ervan gaat ervaren, zul je het vaker (willen) doen! 

E-book

Download het gratis e-book 'Mijn 10 beste tips voor meer rust in je hoofd (en het voorkómen van een burn-out) en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie.

Contact

Karlien Luten
Hageneind 24
9482 PE Tynaarlo
Stuur een e-mail