Wil jij meer energie, ontspanning en balans in je leven?


Ja, vertel mij meer Download gratis e-book

Wat er vaak niet bij wordt verteld als je je leefstijl wilt veranderen...


Wat er vaak niet bij wordt verteld als je je leefstijl wilt veranderen...
Het klinkt vaak zo eenvoudig: iets gezonder eten, iets vaker bewegen of zelfs sporten en minder stressen. Hoe moeilijk kan het zijn? En als het dan toch wat moeilijker gaat dan gedacht, dan moet je toch gewoon even doorzetten...?

De kleine (of soms wat grotere) veranderingen die we graag in onze leefstijl willen, kosten ons namelijk toch wel veel moeite. We zijn gewoontedieren en veranderen, op een enkeling na, niet makkelijk onze ingesleten patronen. En op wilskracht lukt het uiteindelijk (helaas) ook niet op de lange termijn. Je wilskracht kun je zien als een spier. Je kunt hem een tijdje flink aanspannen, maar er komt een moment dat je door verzuring toch moet opgeven. En dat geldt ook voor wilskracht. Je gaat heel gemotiveerd aan de slag, deze keer gaat het je zeker lukken om iets gezonder te eten, iets vaker te bewegen of te sporten en minder te stressen. Maar er komt een moment dat je teveel andere zaken aan je hoofd hebt, je niet lekker in je vel zit of er is iets anders, wat maakt dat je wilskracht ineens niet meer zo groot is en je in je oude patroon vervalt. 

Op zich is een keer een terugval niet zo erg, dat overkomt iedereen. Het gaat er om dat je niet bij de pakken neer blijft zitten en de draad van je gezondere leefstijl weer oppakt. En daar zie ik het vaak mis gaan... Dat lukt vaak niet. Ik had het al eerder over een goed SOS-plan bij een terugval en een realistisch plan om je punt op de horizon te kunnen bereiken. Ik heb daar al vaker over geschreven.

En essentieel is dat je weet waar je het écht voor doet, waar zit jouw pijn of jouw verlangen. Oftewel je intrinsieke motivatie. Waarom wil je afvallen? Niet alleen voor het getal op de weegschaal, maar wat kan je dan beter (bv. spelen met je kinderen) en hoe voel je je dan (bv. zelfverzekerder). Kortom, wat zit er werkelijk achter je wens om gezonder te gaan leven. 

En dan ben je al een heel eind! Om de kans van slagen nog wat verder te vergroten, zal je daadwerkelijk tijd in je agenda én ruimte in je hoofd (minder stress) moeten maken om gewoonten te veranderen. Want veranderen kost nou eenmaal tijd, moeite én energie. En dat wordt er vaak niet bij verteld als je je leefstijl wilt veranderen...

Dus als het je nu net lukt om alle ballen in de lucht houden en je wilt ook graag iets aan je leefstijl veranderen, dan is het goed idee om eerst wat meer lucht in je agenda én je hoofd te krijgen. Dit kan je doen door eerder je grenzen aan te geven, vaker 'nee' te zeggen (ook al zou je het er misschien nét wel bij kunnen doen), meer aandacht hebben voor waar je 'nu' mee bezig bent en vaker naar buiten te gaan. Dat moet te doen zijn toch?

Mocht je hier wat hulp bij willen gebruiken of wat meer (nieuwe) inspiratie op willen doen, dan mee aan één van mijn workshops. Je leert hoe je met eenvoudige oefeningen grootse effecten kunt bereiken op het gebied van ontspanning waar je nog lang plezier van zult hebben!

E-book

Download het gratis e-book 'Mijn 10 beste tips voor meer rust in je hoofd (en het voorkómen van een burn-out) en ontvang regelmatig nieuwe inspiratie.

Contact

Karlien Luten
Hageneind 24
9482 PE Tynaarlo
Stuur een e-mail